Dah tengahari baru nak update menu sarapan pagi tadi. Malam semalam sempat la kita menguli-uli tepung untuk membuat roti paun yang sangat senang dan bahan-bahannya pun ada dalam gerobok dapur kita tu. Resepi ni kita dapat hasilan google kita kat My Resepi.com oleh Meow.
Hasilnya sangat lembut dan gebu lagi-lagi baru keluar oven tu. Dapat la anak kita Zahirah membawa bekal ke sekolah. Dah tak mau cite banyak-banyak kita tengok resepinya. Minta izin share resepi kat sini ye Meow.
Ini aje gambo yang ada..
ROTI PAUN NEKMA
Sumber : Meow - My Resepi.com
Bahan-bahannya
* 1 sudu kecil yis (kalau nak cepat naik letak 2-2 1/2 sudu kecil) - kita letak 2 sudu je.
* 1 cawan air suam
* 1/2 cawan gula
* 1/2 cawan majerin/butter
* Tepung gandum (bergantung semasa menguli) - kita guna tepung superfine
* Sedikit minyak utk dilenserkan di atas roti
Cara-caranya
1) 1 cawan air suam dicampurkan dengan yis dan dibiarkan seketika sehingga larut. Sediakan besen menguli, masukkan 1/2 cawan tepung gandum. Masukkan campuran air dan yis tadi. Kacau hingga sebati.
2) Masukkan gula dan kacau hingga gula hancur/larut.
3) Masukkan margerin/butter dan kacau hingga sebati.
4) Sesudah itu, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga boleh menjadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan.
5) Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda. Lebih kurang 30-45minit.
6) Setelah itu, boleh la dibulat-bulatkan dan diletak didalam loyang yang telah dialas dengan baking paper.
7) Biarkan naik 2 kali ganda. Lenserkan sedikit minyak/butter dan taburkan gula di atas roti. Ikut suka lah.
8) Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dahulu dengan suhu 180C selama 10-15 minit (bergantung kepada oven masing-masing).
Berjumpa lagi dilain masa. Da..
Mai
No comments:
Post a Comment