Assalamualaikum..
Pilihanraya dah dekat. Semua parti berlumba-lumba memasang bendera dan sepanduk di tepi jalan. Tak kurang juga berkempen di sana-sini setiap malam. Tak mengapa lah kerana itu budaya kita untuk memancing undi rakyat. Tapi yang kita agak tidak selesa mereka-mereka memasang bendera atau sepanduk di simpang-simpang jalan hingga menyukarkan pemanduan. Ada juga yang membiarkan saja bendera atau sepanduk yang jatuh dan tidak dibaik pulih. Kan menyemak mata memandang. Harap-harap mereka-mereka bertanggungjawab dengan tugas masing-masing ye. Sekian. Terima kasih..hihihihi...
Bulan lalu kita ke Medan, Indonesia. Saudara di sana memberikan ole-ole bolu gulung durian, kek pisang dan ikan teri. Ikan Teri..?? Kita pun tak pernah dengar atau memakan ikan teri ni. Rupa-rupanya ikan teri ini seperti ikan bilis kalau kat Malaysia ni. Rupanya halus-halus dan warnanya putih bersih. Rasanya sangat sedap jika digoreng. Sangatttt rangupppp...
Ini lah rupa ikan teri.
Oleh kerana kita ni peminat tegar sambal belacan, so tak salah kita buat sambal belacan ikan teri ni. Rasa pedas dan rangup sekali. Waduh waduh.. enak banget di makan dengan nasi panas. Terima kasih ye pak dengan ole-olenya.
SAMBAL BELACAN IKAN TERI
Oleh : Mai
Bahan-bahanya
* Segenggam Ikan Teri - dicuci kerana ikan ini agak masin
* Belacan secukupnya
* 1 biji bawang besar
* 7 biji cili padi
* 2 biji cili besar
* Gula
* 1 biji limau kasturi - optional
Cara-caranya
1) Goreng ikan teri hingga garing. Angkat dan toskan.
2) Goreng bawang, cili padi dan cili besar. Angkat dan toskan.
3) Goreng belacan. Angkat dan toskan.
4) Tumbuk kesemua bahan kecuali ikan teri dan gula hingga halus.
5) Perasakan dengan gula. Masukkan ikan teri goreng dan tumbuk-tumbuk renyah.
* Kalau yang suka masam-masam sikit boleh perahkan 1 biji limau kasturi.
Senang kan..?? Cuba la. Sampai jumpa lagi dengan resepi mudah yang lain. Jaga diri hiasi peribadi.. Da..
Mai
Salam mai..ikan teri? Huhu xpenah dgr. First time tgk ikan teri..boleh kirim ngan org yg nk ke sana ni..
ReplyDelete